úterý 7. října 2014

Podzim v Chorvatsku - část první / Baška Voda

Taky se vám někdy stalo, že jste dostali nápad, a když jste ho někomu řekli, poklepal si na čelo? Tak přesně takové reakce jsem zažila, když jsem někomu řekla, že jedu do Chorvatska na konci září. Ale co je na tom tak divného? Pokud se tam nejedu válet na pláži a chytat bronz (což mi připadá jako absolutní ztráta drahocenného času už tak krátkého lidského života), proč bych tam prostě nemohla vyrazit na podzim, kdy tam sice nedosahují teploty 35 stupňů Celsia, ale jen 25?

Nejsem typ člověka, který jede na dovolenou, ráno vstane a jde na pláž, večer domů, nají se, někam vyrazí a takhle celý týden nebo dva. Chápu - pro ty, co hodně pracují, je tohle ideální dovolená, ale pro mě prostě ne. Za prvé nevydržím dlouho nečinně ležet u vody, za druhé je mi líto někam přijet a nic nepoznat a za třetí prostě nechápu proč platit za to, abych se válela den co den někde v cizině (a je mi teď úplně jasné, že pokud tohle čte někdo, kdo miluje smažení se u moře, kroutí hlavou, ale uvědomme si - né každý prostě máme chuť cítit se jako grilované kuře).

A jaké výhody má dovolená u moře na podzim?

Žádní lidé - nemusíte se na promenádě vyhýbat turistům, kteří dychtí po všem co vidí okolo sebe a je jim jedno, jestli vám při tom šlápnou na nohu, nebo vás uhodí taškou plnou suvenýrů do břicha, nemusíte hledat volné místo na pláži, nebo na ní poslouchat ječící děti a rodiče napomínající ječící děti, taky nemusíte stát dlouhé fronty na zmrzlinu

Žádné horko - i na konci září jsme se koupali v moři, poleželi si chvilku na pláži a zima nám nebyla, moře je teplé, vzduch je teplý, slunce hřeje a přesto se nepřilepíte k lehátku ani židli, není potřeba si připlácet za klimatizaci v místě ubytování, no a samozřejmě je to ideální počasí na výletování, protože můžete strávit jakou dobu chcete poznáváním nových míst, kocháním se čehokoliv okolo a nezapotíte se při tom, nemusíte používat ty trapné přenosné větráčky na baterky ani si vyhrnovat trička nahoru, ani funět a nadávat Ježiš-to-je-ale-horko-to-jsem-vážně-nečekala

Prodloužení léta - samozřejmě to není pro každého příjemné vrátit se z tepla do zimy, ale mně to nevadilo, protože strávit jeden týden navíc v letních šatech, to za to vážně stojí

Ubytování je levnější - nejsem žádný skrblík, ale ušetřit pár stovek je přece fajn ne? Ty tam pak aspoň můžete utratit za kopce zmrzliny nebo náušnice jako třeba já :)

A teď k samotné dovolené. Strávila jsem krásných šest dní v malém přístavním městečku, které se jmenuje Baška Voda. Nachází se v tolik známé Makarské riviéře a za velkou výhodu považuji, že rušná silnice se nachází v kopcích nad městem, takže vás neruší auta a máte svatý klid.
Ubytovaní jsme byli v apartmánu s výhledem na moře, což původně nebylo v plánu. Ale jelikož v domě nikdo jiný kromě nás nebyl, majitel nám nabídl lepší apartmán - vidíte? Další výhoda podzimní dovolené! Takže tomu pocitu, když ráno vstanete a jen tak v pyžamu vyjdete na balkon a díváte se na moře, tomu se vážně nic nevyrovná.

Jak už jsem zmínila, městečko je přístavní, takže jsem měla možnost o bdivovat a fotit lodě, a obdivovat, a fotit, a obdivovat, a fotit..no prostě jsem si je zamilovala. A taky kočky. Protože jich po ulicích Chorvatska pobíhá hrozně moc a jsou hrozně moc fotogenické, pokud teda zrovna mají náladu pózovat. A samozřejmě květiny. Těch se taky asi nikdy nenabažím. No a nesmím zapomenout na architekturu! Od té doby, co se stalo focení mým velkým koníčkem, jsem si totiž začala tak nějak víc všímat staveb okolo sebe, no a samozřejmě i to byl jeden z důvodů, proč jsem se do Chorvatska tolik těšila! A nutno podotknout - chorvatská architektura mě nezklamala :)













2 komentáře: