úterý 1. května 2018

Dubnové přečteno

Nový čas - Ida Jessen
Touhle knihou mě Paseka moc potěšila. Román ve formě zápisků učitelky, která vzpomíná na svůj život a vyrovnává se se samotou po smrti manžela. Příjemná, melancholická jednohubka.
Musím vyzdvihnout obálku, ta se Pasece vážně povedla!










 
Do tmy - Anna Bolavá
Další z knih které mohu jen doporučit. Čím jsem starší, tím víc dokážu ocenit českou literaturu a tím víc si ji užívám a doslova se rochňám v pocitech hlavní hrdinky a užívám si své soukromé chvíle melancholie.
Příběh osamělé ženy živící se sběrem bylin mě zasáhl.
Tahle kniha je důkazem toho, že není vždy potřeba akci, napětí a nečekanou pointu. Stačí jeden lidský příběh.

Rašeliniště - Susanne Janssonová 
Na tuhle knihu jsem se hodně těšila a bohužel mě trochu zklamala. Téma je úžasné- v rašeliništi se najde lidské tělo a k vyšetřování se přichomýtne bioložka Nathalie a policejní fotografka Maya, které jsou hlavními hrdinkami v tomto příběhu. Probíhá vyšetřování, odkrývání minulosti... Tématicky se mi kniha líbila, jen mi nebyly hlavní postavy sympatické a příběh nebyl dobře rozvedený, spíš psané tak narychlo. Škoda!

Malenka - Radek Malý 
Příběh malé holčičky narozené z květinového semínka v téhle úžasné ilustrované knížce patří přesně k těm, které hladí na duši! ♥
Úžasné na odreagování mezi všemi thrillery a romány, které čtu.



Svět v zádech - Thomas Melle
Autobiografický román a těžké téma které bych doporučila hlavně těm lidem, kteří se zajímají o duševní choroby, nebo mají nějakou vlastní zkušenost.
Thomas popisuje, jaký je život s bipolární poruchou.
Já tuhle knihu doporučuju, protože o těchto tématech se moc nemluví a neví a to by se mělo napravit.





Křik - Nicolas Beuglet
Tahle knížka byla jízda. Vtáhla mě a nepustila.
Příběh je údajně inspirován skutečnou událostí. S hlavními hrdiny se podíváme do psychiatrické léčebny, kde dojde k záhadnému úmrtí. To odstartuje události, na které rozhodně nikdo není připravený.
Skvělý námět, zpracování i nečekané zvraty. Posmrtný život, nečekaná úmrtí, překvapivé objevy.
Tohle čtení jsem si prostě užila.



Geniální přítelkyně - Elena Ferrante
Všude tak opěvovaná Geniální přítelkyně mě nějak moc nelákala, ale říkala jsem si, že to bude třeba to pravé čtení na horké dny.
Není to napínavé, není to akční, neděje se tu něco, čemu bych chtěla přijít na kloub, ale přesto jsem se těšila na cestu do práce, až si v tramvaji přečtu pár stránek a večer rychle domů a stihnout něco ještě před spaním.
Takže ano - něco na té Ferrante je.
A ano - mám obrovskou chuť navštívit Neapol!



Kulka - Mary Louise Kellyová
Na tuhle knihu jsem náhodou narazila v knihovně a podle anotace mě zaujala, tak jsem si ji hned půjčila.
Po dlouhé době jsem našla hrdinku, která mi byla vážně sympatická! Profesorka francouzské literatury Caroline díky zdravotním potížím zjistí, že má v krku kulku. Díky tomu se vydá pátrat po dávných stopách a zjišťovat, jak se jí do krku něco takového mohlo dostat.
Žádné velké akce, ale příjemná detektivka, která se dobře čte.


V pasti lží - B. A. Paris
Po předchozí autorčině knize Za zavřenými dveřmi (která je taky hodně vychvalovaná) jsem čekala další pecku. Dočkala jsem se, i když trochu zklamaná jsem byla.
Hlavní hrdinka Cass pracuje jako učitelka a vede celkem spokojený život, než se v jejím okolí přihodí vražda a do toho začne zapomínat i na ty nejdůležitější věci.
Zdálo se mi to trošku průhledné, ale je to ten typ knihy, kterou zhltnete ať už vám hlavní hrdinky leze na nervy nebo s ní soucítíte.


Bez duše - Martin Stručovský
Taková příjemná česká detektivka, jednohubka dá se říct. Přečetla jsem ji za jeden den.
Hlavní hrdina Matěj pracuje v knihkupectví (takže sympoš prostě) a u toho si po nocích přivydělává jako takový pomocník lidí v nouzi a ochránce.
Když ho vyhledá žena, která potřebuje pomoct s bývalým přítelem, který ji obtěžuje, začíná pro Matěje drsná hra plná potyček, za které by se nemusel stydět ani Bruce Willis!
Jóó a hlavně víte co? Odehrává se to v Jindřichově Hradci - městě, ve kterém jsem se narodila, takže srdcovka!


A co zajímavého jste za duben přečetli vy?
T.


2 komentáře: