pondělí 16. dubna 2018

Jarní očista - 1. týden

Určitě znáte spojení slov "jarní detox".
Každý rok jsou plné časopisy i internet návodů jak vyčistit tělo od všeho škodlivého, co do něj celý rok dostáváme.
Od jedení ovoce a zeleniny až po vyplachování střev solí a pití projímadel. Tohle všechno mi přijde drastické a proto jsem si vybrala něco, co mi už na první pohled naprosto vyhovovalo.

Vybrala jsem si detox, který vám prostě a jednoduše udává jasná pravidla - tohle jíst můžete a tohle ne.. K snídani a večeři smoothie, oběd pevný.

Proč jsem se pro detox rozhodla?
  • moje pleť je ve strašném stavu
  • často bývám unavená, náladová
  • cítím se buď přejedená nebo hladová, mezi tím není nic 
  • roky trápím tělo kávou, alkoholem, tučným, mastným a sladkým
  • bývám často nemocná 



Mám za sebou první týden bez mléčných výrobků, kávy, sladkého, alkoholu, pečiva. brambor a rýže, některých druhů ovoce a zeleniny, vajíček, koření a sóji.
A jaký ten týden byl? 
Upřímně - měla jsem velký strach, jak to zvládnu, ale zároveň jsem se strašně na tak velkou změnu těšila. 
A těšila jsem se oprávněně. Tím, že jsem musela vyřadit třeba banány a jahody, jsem objevila jiné druhy ovoce, které člověk nekoupí a je to obrovská škoda, třeba takové mango - s tím se dají dělat doslova zázraky. A nahradit koření čerstvými bylinkami je báječné. Obyčejné brambory jsem nahradila batáty, které mi chutnají s žampiony a lososem. A ten losos! Jak jsem bez něj tolik let mohla žít? Stačí pár kapek olivového oleje, špetka mořské soli a stalo se z něj moje nejoblíbenější jídlo.

Jsem na sebe pyšná. Protože jídlo miluju, a miluju sladké a tučné a kávu a i přesto jsem bez abstinenčních příznaků :) Dokonce jsem dneska šla okolo prodejny s pečivem a báječně vypadajícími dortíky a ani jsem na ně nedostala chuť! (i když si nějaký ten dobrý kavárenský cheesecake za dva týdny dám :))


A tohle je nově můj nejvíc nejoblíbenější salát! Mango, avokádo, rukola, řepa, vlašské ořechy, pokapat citronem a olivovým olejem a snědla bych toho kila!





Mám před sebou ještě dva týdny a teď už vím, že to zvládnu jako nic. A hrozně ráda bych na podobné vlně pokračovala, i když se přiznám, že mi chybí takový obyčejná houska s máslem a káva.. Ale za dva týdny si to dám a pochutnám si na tom, jako nikdy ♥
A co vy? Dopřáváte také svému tělu nějakou očistu?
T.

2 komentáře:

  1. U mě očisty byly pouze v případě střevních chřipek nebo kocoviny :D, nějak na to nejsem, ale nedivila bych se, kdybych si řekla dost a taky vyšpekulovala očistu. Pořád obdivuju všechny, co z omezeného jídelníčku udělají bohatší! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Jóóó tyhle očisty též znám! :D ale nikdy mě nenaučily jíst zdravě, spíš se pořádně nacpat! :D

    OdpovědětVymazat