pátek 1. ledna 2016

Sněží, sněží

Co se stane, když se spojí tři autoři, Vánoce, sněhová bouře a láska? Vznikne milá vánoční knížka Sněží, sněží, kterou jsem četla mezi svátky a pravděpodobně ji zařadím do každoročního vánočního čtení.



Knížku tvoří tři povídky od tří různých autorů:

Zasněžený expres od Maureen Johnsonové
První povídka vypráví o dívce jménem Jubilee, která má kromě velmi zvláštního jména i zvláštní rodiče. Ti totiž sbírají domky do Santovy vesničky a proto se taky na Štědrý den vydají do prodejny s těmito domky, kde bohužel dojde k hádkám a rvačce a její rodiče jsou zadrženi.
Jubilee se tak vydává na cestu vlakem k prarodičům, aby nemusela být sama. Vlak ale zůstane díky sněhové bouři stát a Jubilee se ve vlaku seznámí se Stuartem. Čeká ji ještě spadnutí do zamrzlého jezera, seznámení se Stuartovou rodinou a možná i láska...

Vánoční zázrak od Johna Greena
Z předchozí povídky už víme o vlaku, který dál nemůže jet. Radost z toho má Keun, který dělá v bistru, kam se uchýlí ze zmíněného vlaku roztleskávačky, aby v něm trénovaly. Zavolá Tobinovi, který je hlavním hrdinou téhle povídky. Na něm potom je dostat se spolu s dalšími co nejrychleji do bistra spolu s Twisterem, který si s roztleskávačkami chtějí zahrát. A proč co nejrychleji? Protože nejsou jediní, kteří tyhle roztleskávačky chtějí na vlastní oči vidět a hrát s nimi Twister.
Začíná závod, který hlavním hrdinům stěžuje nejen obrovské množství sněhu, ale i nepříjemná dvojčata chtějící se dostat do bistra dřív.

Archanděl prasátek od Lauren Myracleové
Když jedna z vašich nejlepších kamarádek miluje prasátka, nejlepší vánoční dárek je rozhodně jedno malé opravdické prasátko. Hlavní hrdinka Addie má za úkol ho vyzvednout, což se ale ukáže být docela těžkým úkolem, protože hlavu má plnou čerstvého rozchodu. Musím přiznat, že Addie mě chvílemi pěkně štvala tím, že ji nezajímalo nic jiného, než jen ona sama a její starosti. Zatímco se ale příběh odvíjel, uvědomila jsem si, že takový jsme každý z nás.
Addie ale přece jen bude mít Vánoce plné lásky a malé roztomilé prasátko najde nový domov u její kamarádky.





Knížka se mi moc líbila.
Svým způsobem je spíš taková teenagerovská, ale mě chytla i přesto.
Je plná sněhu, je milá, plná lásky a vánoční atmosféry.
Milým překvapením pro mě bylo propojení všech tří povídek sněhovou bouří, vlakem, který nemůže jet dál a hlavními hrdiny.


"Nejhorší sněhová bouře za posledních padesát let, láska ve třech podobách, bílá nadílka a jedna magická noc."



Jak už jsem se zmínila na začátku - tuhle knížku zařadím do vánočních tradic a příští rok si ji určitě zase přečtu.
Pokud rádi čtete a chcete si navodit vánoční atmosféru, nebo jen nechcete žádné složité čtení, ale chcete si spíš odpočinout a prožít trochu té lásky s hlavními hrdiny, tahle knížka je pro vás ta pravá!

2 komentáře:

  1. Sněží,sněží jsem taky četla přes Vánoce.Chtěla jsem něco lehkého na odreagování s vánočním podtextem. Knížka u mě splnila očekávání stejně jako u tebe. :)
    Teď už k tvému čáku: Moc hezká recenze! :) Vše jsi skvěle vystihla. Mám moc ráda tvůj blog a čtivé články. :)
    P.S. Jedna taková poznámka-Jubilee se seznámila se Stuartem až v tom bistru. :) Ale to je jen malinkej detail.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ti moc za pochvalu a zároveň i za to upozornění - přiznám se, že někdy se mi děj v knížce plete, když ji přečtu rychle a hned se pustím do další :) Ještě jednou děkuji! :)

      Vymazat