čtvrtek 4. června 2015

Vynikající domácí cookies

Miluju cookies! A v poslední době čím dál víc. A ty domácí jsou vážně nej, však sami uvidíte, pokud je vyzkoušíte! :)









A co budeme potřebovat?

300g polohrubé mouky
250g hnědého cukru
3g soli
8g jedlé sody
135g másla - musí mít pokojovou teplotu
2 vajíčka - také musí mít pokojovou teplotu
2 lžičky vanilkového extraktu (já použila vanilkové aroma od Dr.Oetkera)
200g čokoládových lupínků/kousků (já použila jednu mléčnou a jednu hořkou čokoládu)

A jak budeme postupovat?

V jedné misce smícháme mouku se solí a jedlou sodou. V další misce zašleháme cukr s máslem - jen jemně, nešleháme zbytečně dlouho, přidáme vanilkový extrakt (aroma) a vajíčka, smícháme a nakonec postupně přidáváme sypkou směs a šleháme - opět jen tak, aby se suroviny dobře promíchaly, ne déle. Tenhle postup je důležitý pro to, aby cookies na povrchu křupaly a uvnitř byly měkké.
Z těsta následně vytvarujeme menší "bobíky", které pokládáme na plech s pečícím papírem kousek od sebe, protože se během pečení "roztečou" na placičky. Takhle připravený plech dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi na 190°C asi 8-10 minut. Záleží jak měkké je chcete mít - za 8 minut budou měkké a křehké, nad 10 minut je budete mít už tvrdší a křupavé.

Z tohoto množství ingrediencí je zhruba asi 18 až 20 ks sušenek, záleží na vás, jak velké je budete chtít mít.

Příště chci vyzkoušet cookies s bílou čokoládou a kokosem, tu kombinaci totiž miluju a myslím, že i v těchto sušenkách bude chutnat skvěle :)







Žádné komentáře:

Okomentovat