neděle 1. března 2015

(Ne)Romantická zákoutí Ostravy

Přednádraží Ostrava - kdo je odtud, ví o co jde. A kdo ne, ví možná taky, protože viděl zprávy nebo četl články na internetu. A kdo neví vůbec - Přednádraží je ulice, kde stojí (nebo spíš padají?) domy z červených cihel, které byly postaveny před více než sto lety. Musely být ve své době krásné a moc si bych si přála vidět, jak asi vypadaly byty v nich. Ulice je známá hlavně protesty a konflikty, které zde probíhaly v souvislosti s vystěhováním místních obyvatel.


Asi bych neměla odvahu na tohle místo chodit sama, i když se tu nikdo nepohybuje (nejspíš), je to tu jako z hororu (klidně bych si tu dokázala nějaký představit). A samozřejmě člověka napadne, že by tu mohl narazit na kdejaké existence. A ani chladné počasí, které v neděli bylo, neudělalo moc příjemnou atmosféru, protože se sem tam vítr prohnal polozbořenými místnostmi a bouchl dveřmi, nebo spíš tím co z nich zbylo. Ale já tohle místo prostě chtěla vidět.

A proč tohle místo dopadlo tak jak dopadlo? Při povodních tu byla poškozena kanalizace, o pár let později zastavena dodávka vody, byli vystěhováni místní obyvatelé a to co po nich zbylo, se postupně rozkrádá. To je jen zkrácená verze, na internetu najdete přesnější informace, pokud budete mít zájem se dozvědět víc, tady je taková malá ukázka :) - https://www.youtube.com/watch?v=A7UlApZ3suI

<







6 komentářů:

  1. To je úžasný ... tie domy ... keby to nebolo tak zdevastované ... tak by to bolo pekné predmestie ... v podstate

    OdpovědětVymazat
  2. Ty jo, tam bych se snad i bála... :) Vypadá to strašidelně a romanticky zároveň... :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jůůů.. to vypadá parádně!

    OdpovědětVymazat
  4. Škoda, že to tam tak chátrá, že město dovolilo, aby to tam nepřizpůsobiví takhle zdemolovali.... :-( Přitom je v tom určitá historie.

    OdpovědětVymazat