pátek 2. ledna 2015

Poslední den v roce strávený se zvířaty

Poslední den v roce 2014 byl dost chladný, foukal ledový vítr, ale i přesto jsme se s přítelem rozhodli zajít si do ZOO. Nikdy jsem nenavštívila ZOO v zimě, jen v létě, takže mě tenhle nápad nadchl. Takže zatímco ostatní se vraceli domů s plnými taškami jídla a alkoholu domů na silvestrovské přípravy, my jsme se teple oblékli a vyrazili jsme za zvířaty.




Výhodou zimní ZOO je, že některá zvířata nejsou venku a tudíž se nemůžou schovávat někde v křoví, v domečku nebo na stromě, ale naopak jsou zavřená v pavilonech a stájích, takže máte šanci je vidět.
 
Největšími zážitky pro mě bylo krmení hus a koz, které byly ve společném výběhu a dávaly dost hlasitě vědět všem v okolí, jak moc velkou chuť mají na krmení. Pak taky lvice, která ležela na boku a pospávala, ale sem tam se otočila a podívala na návštěvníky, aby je mohla následovně vyděsit tím, že na ně vyjela - zavrčela a máchla svojí obrovskou tlapou, lev ležící vedle ní jen občas líně otevřel oči a spal dál. Nemohla jsem se ani vynadívat na nádherného levharta, přišel ke sklu tak blízko, že jsem si mohla prohlédnout každý detail jeho krásně tvarované hlavy. Naprosto mě okouzlilo i čtrnáctidenní telátko, které se před návštěvníky předvádělo a vesele poskakovalo, jak by řekl můj přítel - tytlalo :))
 












Ačkoliv jsme byli v Ostravské ZOO už dvakrát, zatím jsme neviděli pandu červenou, protože byla pokaždé zalezlá v domku, ale tentokrát se nám poštěstilo - byly venku dokonce obě a jedna zrovna jedla listy z větve. Viděla jsem je naživo úplně poprvé a byly nádherné!
 
Ale naprostou, takovou tou pomyslnou, třešničkou na dortu bylo krmení slonů, mytí slůněte a nohou jeho matky. Nikdy jsem nic takového neviděla a vidět to naživo bylo vážně krásné. Dospělý slon je vycvičený na povely a zvedá nohy po jedné tak, aby mu je ošetřovatelé mohli postupně umýt - samozřejmě ale za to musí dostat něco dobrého :) Slůně nejdřív utíkalo před hadicí s vodou, ale pak se vrátilo a začalo si to užívat, chytat vodu do tlamičky, válelo se a převalovalo na zemi ve vodě, prostě neuvěřitelný zážitek! :)




A pokud se nemýlím, tak tuhle sovici sněžnou měl Harry Potter - nádherné stvoření, ze kterého byl zase unešený můj přítel :)



3 komentáře: