čtvrtek 21. ledna 2016

Sušenky z burákového másla

V knize, kterou právě čtu, pekla maminka hlavního hrdiny sušenky z burákového másla. A ačkoliv já ho zrovna moc nemusím, začala jsem přemýšlet nad tím, jak asi takové sušenky můžou chutnat. A to jsem se taky po chvíli dozvěděla. (Mimochodem, neměla bych předbíhat, ale chutnají vážně báječně.)



Stačilo pár vteřin a na internetových stránkách časopisu Apetit jsem objevila recept. Měla jsem štěstí, že jsem přítelovi darovala k Vánocům bezmála kilové balení arašídového másla, takže hlavní ingredienci jsem měla. A po zjištění, že na sušenky mám doma vlastně všechno potřebné, jsem se dala do pečení.

Pokud budete chtít tyhle boží sušenky zkusit, připravte si:

150 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
1 lžičku prášku do pečiva
70 g másla
70 g arašídového másla
110 g krystalového cukru
100 g přírodního krupicového cukru
1 sáček vanilinového cukru
1 vejce

Postup je úplně jednoduchý. Arašídové máslo smícháme s obyčejný máslem a s cukry, pak přidáme vajíčko. Do toho přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a solí. Pořádně promícháme, aby se nám to dobře spojilo. Z této směsi pak tvarujeme kuličky velké asi jako vlašský ořech a rozložíme na vymazaný plech nejméně 5cm od sebe. Já jsem každou kuličku jemně přimáčkla a dala na ní kousek ořechu. Pekla jsem při 180° asi okolo 8 minut. Sušenky jsou menší a je jich asi okolo 40ks. Příště je chci zkusit polít čokoládou, protože s tou to podle mě bude ještě chutnější. Ještě bych ráda upozornila na to, že po upečení, dokud jsou teplé, jsou velmi křehké a je třeba je z plechu velmi opatrně přenášet, aby se nepolámaly.

Pokud se rozhodnete si tyhle sušenky upéct, přeju vám, ať se povedou a doporučuju vám dát si k nim skleničku mléka, se kterým chutnají ještě líp. A pokud nejste milovníci mléka, ke kávě jsou taky výtečné :)

4 komentáře:

  1. jéj to skúsim .. i keď u nás arašidové maslo moc nejde ... tak uvidíme jak to bude chutiť .. repsktíve je asi lepšie občas im nepovedať z čoho je to upečené ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je vyzkoušej! :) taky nejsem milovníkem arašídového másla, ale tyhle sušenky chutnají skvěle :)

      Vymazat
  2. Narazila jsem na tvůj instagram, zaujaly mě fotky, hned jsem číhla i na blog, vidím to tak, že máš novou pravidelnou čtenářku. :) Sušenky vypadají moc dobře, že bych se jednou dokopala a zkusila je? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to mám radost! Tak vííítej! :) A rozhodně sušenky zkus - a místo oříšku dej doprostřed kousek čokolády, to je nejvíc nejlepší! :)

      Vymazat