pátek 30. října 2015

Tipy na horory - 1.část

Protože je Halloween, což je období, které mám moc ráda, rozhodla jsem se dát dohromady článek o mých oblíbených hororech, protože ty k tomuhle období prostě patří.
Hororů mám oblíbených hodně, takže je těžší vybírat, ale přece jen jsem některé, které podle mě stojí za shlédnutí, vybrala. (Přiznám se, že jsem si je musela i zapisovat do sešitu, protože se mi všechny ty jejich názvy už do hlavy nevejdou.)
 
Vybrala jsem známé, ale i ty, o kterých jste možná ještě ani neslyšeli. Ačkoli jsem hrozný srab a bojím se všeho možného (a tady přítel dodává, že sem mám napsat, že na horory koukám s rukama na očích), horor je můj oblíbený žánr jak u filmů, tak i u knih.
 
Tak jdeme na to!
 
Halloween/USA, 2007
Určitě vám došlo, že žádný jiný film nemůže být vhodnější a typičtější, než právě tenhle!
Malý blonďatý kluk s vražedným pohledem vyvraždí skoro celou svoji rodinu a je zavřený do psychiatrické léčebny. Už je vám určitě jasné, že z něj nevyroste slušný a úspěšný muž mající roztomilou rodinku a slušné zaměstnání. Vyroste z něj totiž v podstatě mašina na zabíjení skrývající se ve špinavých montérkách a v masce zakrývající obličej i vlasy. A proč se film jmenuje Halloween? Protože právě v podvečer tohoto svátku přichází tenhle klučina (známý jako Michael Meyers), aby našel svou mladší sestru a zabil ji (Jak moc špatné vztahy spolu v dětství asi museli mít?).
Klasická vyvražďovačka řekla bych, ale v - alespoň pro mě - moc hezkém prostředí amerických domů a ulic, které jsou vyzdobené dýněmi a strašidly, a prostě vším tím, co k Halloweenu patří.


• • •
Collector/USA, 2009
Tenhle horor mi byl dlouho neznámý a jaká škoda, protože vážně stojí za to! Ano - je to opět taková klasická vyvražďovačka. Ale neobvykle podaná a navíc za doprovodu parádní hudby (např. Korn či Combichrist), která dává už od začátku příběhu grády.
A o čem to vlastně je? To se takhle jednou rozhodnete jít vykrást dům svého zaměstnavatele, protože dluhy jen tak nezmizí, že jo. Jenže ouha - dům si vyhlídl už někdo před vámi, ale rozhodně s jiným úmyslem - s úmyslem ubližovat a vraždit. Takže ze zloděje je nakonec zachránce, který se musí popasovat s vrahem, jeho nástrahami v domě a se záchranou lidí a nakonec i vlastního života.
Tenhle film se mi moc líbil, stejně tak přítelovi. Má i pokračování, které se jmenuje Collection a taky stojí za shlédnutí.
A ještě stojí za zmínku hlavní hrdina - málokdy mi někdo tak padne do oka, že bych si ho oblíbila a řekla "Ten se tam teda fakt hodí.", ale v tomhle případě to tak je. Arkin je naprostý sympaťák.



• • •
Torment/USA, 2013
Tenhle film bych označila za obzvlášť ponurý.. Tak žádný film, kde jde o lidské životy, není veselý. Ale tenhle na mě prostě celou dobu působil nepříjemně, až depresivně.
Dva novomanželé s malým synkem přijedou na venkov a v rozhovoru páru před krásným velkým domem řekne žena muži: Bude to skvělé. Ale my už víme, že nebude. Samozřejmě totiž zjistí, že nejsou v tom domě sami. Setkají se tváří v tvář - nebo spíš tváří v masku? - sadistické rodině v ošumtělých venkovských hadrech s maskami zvířat na hlavách. A tihle vraždící venkované si nepřišli jen tak popovídat, něco totiž chtějí.
Když jsem koukala na internet, moc dobré hodnocení u tohoto filmu jsem nenašla, ale i přesto jsem se rozhodla ho doporučit. Vím totiž, že platí staré dobré "Sto lidí, sto chutí" a najde se někdo, komu se film bude líbit.


• • •
REC/Španělsko, 2007
Mladá televizní (a bohužel nutno dodat, že taky absolutně nesympatická) reportérka a kameraman se vydají točit reportáž na noční směnu v místní požární stanici. Chvilku stráví u hasičů a pak se s nimi vydají na výjezd do domu, odkud už bohužel není jednoduché odejít. Rozšířila se v něm totiž jakási "nákaza", která dělá z lidí krvelačné bestie toužící všechny kolem sebe zakousnout. Všechno samozřejmě reportérka s kameramanem dokumentují a my tak můžeme dění v domě sledovat.
Film má další dvě pokračování, druhé se mi líbilo a třetí už bylo slabší.


• • •
V zajetí démonů/USA, 2013
Tenhle film je duchařina odehrávající se na odlehlé farmě. Dva vyšetřovatelé - Ed a Lorraine Warrenovi -  paranormálních jevů se na ní vydají za rodinou, která je sužována temnými silami. Údajně je film natočený na motivy skutečné události, protože tito dva vyšetřovatelé opravdu žili a opravdu se věnovali pátrali po nadpřirozených jevech a snažili se od nich pomáhat lidem.
Na farmě žijí manželé s dětmi a bohužel nežijí moc šťastně, protože se v domě (nutno podotknout, že v opravdu krásném domě) dějí věci, které logicky nejdou vysvětlit a zvyknout si na ně taky nelze.
Ed a Lorraine se stanou velkou součástí života hlavních hrdinů, protože s nimi stráví patrně nejtěžší chvíle jejich života. Jejich úkolem je jim pomoct, což není snadný úkol, protože bojovat s démonem je daleko těžší než bojovat s člověkem. Pokud máte rádi duchy nebo démony a chcete věřit, že takové věci se opravdu dějí, pak je tenhle film pro vás.


 To bylo prvních pět hororů a v dalším článku se vrhneme na další ;)

2 komentáře:

  1. Halloween mám ráda, ale ten původní... Remake stojí za psí štěk :-P, Collector jsem viděla, jak první, tak i druhý díl. Ty zbylé horory až na ten V zajetí zla jsem ještě neviděla. Osobně dávám přednost zrovna těm duchařským hororům-Sinister, Insidious, Annabelle, Zlověstné ticho atd. Taky mám hodně ráda horory, které jsou spíše označovány jako thriller např. Na lince je vrah, Sirotek atd. Z vyvražďovaček zbožňuju právě původní Halloween, hlavně první dva díly, potom Pátek 13., Scream.... :-D Zrovna stahuju Grave Encounters 1 a 2, pak mám stažený nějaký Les sebevrahů, takže jsem hodně zvědavá co se z toho vyklube :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Fuj, no tak já horory nemohu ani vidět. S přítelem jsme si takhle před rokem na výročí zapnuli Kruh a to byla málem moje smrt. Když si vzpomenu, jak tam z jednoho okna vyběhla smrtka a potom do dveří nakráčel vrah s krvavou sekyrou a v ruce držel lidskou ruku - no to nebylo něco pro mě. Počítač málem letěl z okna.

    OdpovědětVymazat